Črna Gora, Albanija in Kosovo

Z biciklom naokoli Črna Gora

Vreme je že kar nekaj časa slabo. Dežuje in hladno je. Romunija je bila v načrtu še teden dni pred odhodom, a ker se je dežela dobro namakala v dežju in že lep čas kazala nič kaj dobrega za naš kolesarski dopust smo se odločili, da odidemo malo južneje nam vsem dobro poznanim zgoraj naštetim državam. 

05.09.2014 je bil dan, ko sva se v jutranjih urah vsedla na vlak in se spakiranimi kolesi odpravila proti prestolnici Črne Gore, Podgorici. Tam naju čakata Nick in Lael. Par, ki biva na Aljaski kakšnih 5 mesecev v letu, preostale dni leta pa preživita na dveh kolesih po svetu. Przemek jih je spoznal leta 2013, ko je z njimi odkrival poti Ukrajine ter Krimije.

*Lael se je letos poleti prvič odpravila na Tour Divide tekmovanje, kjer je postavila novi ženski rekord. TD je najdaljše gorsko kolesarsko tekmovanje, dolgo 4417 km, ki večino časa poteka po gorah in gre skozi kanadske province Alberta, Britansko Kolumbijo in južneje proti zvezdnim državam Montana, Idaho, Wyoming, Kolorado in Nova Mehika. Na pot se je odpravila od doma in sicer iz Aljaske! Po končanem tekmovanju se je na pot odpravila še enkrat! Več o tem pa si lahko prebereš tukaj.

Kolesarski karti za vlak sta naju koštale kar nekaj denarjaV Slo sva plačala 6€ za kolo, na Hrvaškem dragih 12 kun na vsakih 50 km, V Srbiji pa kart za kolesi nisva plačala, sva ju nekako uspešno zatajila in prišparala nekaj denarja, s katerim sva plačala karto v Črni gori.
Celotna vožnja je trajala 28 ur. V Srbiji sva si privoščila nočni spalni vagon, katerega sva doplačala 20€ za oba in si privoščila nekaj malo počitka.
 
 
Zjutraj ob 8h sva po dolgi in zabavni vožnji prispela v prestolnico, kjer sva raztovorila svoja dva ogromna paketa v upanju, da bi ju čim prej sestavila in se odpeljala nekam na zajtrk. Na jutranji burek.
 
 
 Na zajtrk se nama ni bilo potrebno odpeljati, saj sta naju prehitela Nick in Lael, ko sta s seboj prinesla mastne dobrote iz mesta. Siti od bureka smo sestavljali kolesa, se vmes malo spoznali in že smo bili pripravljeni za na pot. Pred odhodom smo nazdravili še z rakijo.Ta je bila skoraj vsak dan našega potovanja nujna oprema, za dezinfekcijo vseh zaužitih bakterij.
Nismo vedeli kam gremo. Hrepeneli smo po gorah in odmaknjenih poteh daleč stran od mest. Seveda smo jih našli, naredili tedenski plan in že smo bili v zagonu.
Na takšnih potovanjih, nekakšnih večjih pričakovanj nimam. Le grem in se prepustim užitkom vsakega dneva posebej.  Bodisi smeh, solze, bolečine … jih sprejmem. Ob velikem pričakovanju se lahko zgodi, da si na samem potovanju razočaran, zato se na pot najraje odpravim brez kakršnih koli pričakovanj. Lahko si želim da bo vse lepo in prav, ampak včasih se zgodijo nepričakovane, nezaželjene in neljube stvari s katerimi se moraš soočati in jih sprejeti. Brez pritoževanj. Sama se ponavadi poskušam motivirati in pozitivno nastrojiti ter si vsak dan posebaj zastaviti cilje, ki jih želim doseči in kasneje trdno delati na njih. Stopnja pričakovanj in razočaranj je tako dosti manjša, duša pa bolj zadovoljna.
Glavno mesto Črne Gore, Podgorica je mesto s 136.000 prebivalci in se najhaja v prečudoviti dolini Skadarskega jezera. Reka Morača, ki teče skozi mesto, naj bi bila vsem domačinom v veliki ponos. Čez reko so speljani štirje mostovi, med njimi tudi najnovejši, takoimenovani Milenijum, most Podgorica, ki je dobil ime po svoji legi, saj leži pod vzpetino Gorica. Reka Morača se izliva v Skadarsko jezero, jezero pa se izliva v reko Bojano kakšnih 30 km naprej v Jadransko morje.
 

Pravkar poročeni par, ki se je želel fotografirati z najinimi kolesi.

 
 
Po dobro prespani prvi noči smo se počasi približevali Albanski meji, s tem pa tudi vsem lepotam, ki nam jo je ponujala tamkajšnja narava. Vedno bližje smo Škodarskemu jezeru, ki je največje jezero na Balkanskem polotoku in se nahaja med mejo Črne Gore in Albanije. 2/3 jezera, naj bi pripadal Črnogorcem z večjim mestom Virpazarjem, 1/3 jezera pa Albancem z  mestom Skadar, po katerem nosi jezero tudi ime. Domačin, ki nas je tisti dan pogostil z odličnim vinom pravi da je na jezeru okoli 50 otočkov. “Na območju se prav tako nahaja 270 vrst ptičev, je zatočišče pelikanov v Evropi, ter eno zadnjih sredozemskih sladkovodnih močvirij”, nam ponosno pravi.

Lepote v katere bi lahko strmela v nedogled.

  
 
 


Dnevi so bili soparni, zato smo si večkrat privošili kakšno hitro osvežitev v bližnjih rekah. Ena izmed njih je bila tik pred mestom Skadar, albansko Shkodra, ki je tudi glavno mesto Skadarskega okrožja. Je eno najstarejše in zgodovinsko najpomembnejše Albansko mesto, ki je prav tako kulturno in gospodarsko središče. V mestu pozitivne energije smo poiskali knjigarno, kjer smo kupili albansko mapo, da smo si lahko začrtali naslednji del naše poti. Vsekakor so to bile gore pred nami.


Sveže pečena rakija, ki nam je bila ponujena ob skodelici močne turške kave in šalici svežega kravljega mleka.

Samuel in Samuela, najmlajša člana šest članske Albanske družine.

Kaj je lepšega kot pogostitev domačinov, ki mi vedno znova popestrijo moja popotovanja. Njihova prijaznost resnično ne pozna meja.Naša pot strmo navzgor. Opaziš kolesarja na sliki?
 
Na poti smo spoznali Poljski par Geržino in Roberta s katerima smo preživeli nadaljne tri dneve super kolesarjenja.

V času skupnega kolesarjenja smo zaradi razgibanega neravnega terena v dokaj poznih urah potrkali na vrata Albanske družine v upanju, da nam odstopijo košček ravne zemlje, kjer bi si lahko postavili šotor. Seveda nam niso dovolili spati zunaj in kaj kmali smo se znašli v njihovemu domu, kjer so nam postregli na gorilniku sveže skuhano večerjo. Spali smo v sobi, ki smo si jo delili s  sedem člansko družino. Sporazumevati se nismo znali a so nam topli nasmehi pomagali pri razumevanju drug drugega.

Valentina, 12 letna punca v rdečem, ki se nam je pridružila tik pred spanjem nas je povezovala z osupljivem znanjem angleškega jezika. Družina kar ni mogla skriti navdušenja kako zelo ponosni so nanjo. V šolo sakodnevno pešači dobrih 5 km, kjer se pridno uči v upanju da bo nekoč postala učiteljica angleščine.

V Albaniji, natančneje v mestu Kukes smo našo dolgo in naporno pot nazdravili s hladnim albanskim pivom, ki nama je dal moči za najino naslednjo destinacijo. Midva v Durres na morje, Nick in Lael proti Grčiji in Turčiji iz koder letita proti Afriki, kjer bosta nadaljevala s kolesarjenjem in pa Geržina in Robert katerima cilj je bilo Skoplje, Makedonija, od tam pa pot proti domu.


Drač ali po albansko Durres je prav neverjetno pristaniško mesto s turističnim utripom, kjer je moč zaslediti najmodernejše hotele in objekte, ki jih ponujajo počitnic željnim ljudem. V mestu iz katerega sva se odpravila proti domu leži ob obali Jadranskega morja, zahodno od glavnega mesta Tirane. Iz pristanišča se trajekti vsakodnevno odpravljajo proti Italiji, zato je tudi ta eden izmed razlogov, da je povsod polno ljudi. Je prav tako eno najstarejših mest v Albaniji in je bil kar 6 let glavno mesto države. Od leta 1914 pa do 1920. Po zlomu komunizma leta 91 se je prebivalstvo precej povečalo, zato, posledično je tudi izgradnja objektov kar velika.

Najini bicikli.

Žalostni prizor nesrečnega medveda na verigi, ki z bolečinami hodi po mestu Durres, da bi svojemu “lastniku” prinesel kakšen albanski lek več.


Iz mesta Drač sva se odpravilaa domov na presenetljivo majhnemu trajektu, s katerim sva se peljala dolgih 37 ur.


Prihod v Trst.


 Prihod sva nazdravila s steklenico Sivega pinota in se naužila domačega sonca ter se kmalu odpraviva naprej proti Celju.

 

Priznam, da sem najbolj presenečena nad Albanijo, ki je z vsemi svojimi čari spodbudila željo, da se tja vrnem in državo raziščem še na nekoliko drugačen način. Vsi tisti, avanturističnega duha, ki v Albaniji še niste bili vam močno priporočam obisk, saj boste nedvomno očarani z vsemi naravnimi lepotami, ki jo država ponuja in pa prijaznost domačinov, ki resnično ne pozna meja.

 
 
 

4 thoughts on “Črna Gora, Albanija in Kosovo

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s