Naredi si sam: Gorilnik

Ker je lepo in toplo vreme vedno bližje, bomo najverjetneje želeli čim več časa preživeti zunaj, nekje v naravi, zato vam bom pokazala kako si lahko naredite svoj ultra lahki gorilnik, katerega boste lahko odneseli s seboj, kamorkoli. Tudi na letalo 🙂

Gorilnik je majhen in lahek, tako, da ga lahko spravite v svoj najljubši, najmanjši nahrbtnik in se odpravite nekam, kjer vam je najlepše. Gorilnik vam bo prišel prav, ko se boste po napornem dnevu vaše najljubše aktivnosti, želeli okrepčati z najljubšim napitkom ali jedjo. Odličen je, če se odpravljate na nekaj dnevno popotovanje, kjer ste morebiti finančno omejeni in si preprosto želite sami pripravljati svoje najokusnejše jedi.

Čas izdelave: če si zelo spreten pol ure, drugače 75min

R0293003

Vzamite eno izmed pločevink poleg katere postavite meter. Odmerite 3,5 cm. Vzamite knjigo in vanjo položite olfa nož ter preverite, da v višino meri 3,5 cm. Z  roko dobro pritisnite na knjigo, da stabilizirate  nož. Z drugo roko  vrtite pločevinko tako dolgo, dokler se zgornji del ne loči od spodnjega. Vrtite nežno in počasi.

R0293009

R0293004

R0293005

R0293007

Vzamite drugo pločevinko poleg katere prav tako postavite meter. Odmerite 2,5 cm.  Postopek s knjigo ponovite tako kot zgoraj.

R0293010

Sedaj imate dva odrezana dna pločevink. Enga visokega 3,5 cm in drugega visokega 2,5cm.

R0293014

Vzamite manjši izrezani del pločevinke. V sredino dna izvrtajte lunknjo (če nimate vrtalnika uporabite risalni žrebljiček). Pazite, da luknja ni prevelika oziroma premajhna. Sveder 1 mm bo ravno dovolj. Pomembo je da luknje niso premajhne in ne prevelike saj z njimi uravnavamo pritisk plamena. Poleg luknje v sredini, zvrtajte še tri luknje v obliki trikotnika.

R0293016

Na zunanjem robu dna pločevinke izvrtajte šest lukenj, ki naj bodo med seboj enakomerno porazdeljene.

Združite dna obeh odrezanih plastenk. Manjši del dna (2,5 cm) v katerega ste zvrtali luknje, postavite na vrh spodnjega dela plastenke(tistega ki v višino meri 3,5 cm). Od zgornjega dela ene pločevinke, ki je ostala od rezanja, si s škarjami odrežite majhen del pravokotnika, s katerim si boste pomagali/la združit zgornji del s spodnjim. Če imate pri združevanju obeh pločevink težave, potem si pomagajte tako, da olfa nož nežno pritisnete ob straneh zgornjega dela (tistega v katerem so luknje), da se del pločevinke z vseh strani nežno upogne.

R0293021

Izdelava gorilnika

R0293019

R0293018

Ko sta oba dna pločevink združena, potisnite zgornji del pločevinke čisto do dna spodnjega dela pločevinke.

R0293030

Izdelava gorilnika

Vzamite eno izmed pločevink , ki sta ostali od rezanja in si pripravite brusni papir na katerega boste postavili zgornji del pločevinke in vrteli tako dolgo, doker se del, ki ga držite ne loči na dva dela. Del, ki vam  ostane v roki lahko uporabite za reguliranje plamena. Če želite kuhati počasneje, z manjšim ognjem, potem postavite ta del na svoj že izdelani gorilnik.

R0293025

R0293024

R0293031

Gorilnik uporabite tako, da vanj vlijete etanol in na sredino položite kovanec najmanjše vrednosti.

R0293052

Naredi si sam svoj gorilnik

Gorilnik je tako končan in pripravljen na vašo uporabo.

Prižgete in voila:)

R0293057

Namig: Če vam barva pločevinke ne ustreza, si lahko z brusnim papirjem odstranite barvo pločevinke.

3 thoughts on “Naredi si sam: Gorilnik

  1. Pingback: Seznam spakiranih stvari | Z biciklom naokoli

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s