Kanada

Po mesecu kolesarjenja po Islandiji sva si pošteno zaželela noči, gozda, toplih dni in pa nižjih cen, zato sva se še posebej veselila najinemu letu proti prvič obiskani Kanadi, v upanju, da nama po vseh mrzlih in vetrovnih dneh na najini poti znova posveti tisto ljubo sonce tam zgoraj. Veliko lepega sva že slišala o Kanadi in njenih ljudeh, zato sva komaj čakala na najino novo pustolovščino.

Kanada

Po prijetnih šestih urah letenja in lepotam Grenlandije, ki sva jim bila deležna z letala sva prispela v glavno mesto Kanadske province Alberte, Edmonton, kjer sva sestavila kolesa in se odpravila proti štirinajst kilometrov oddaljenemu mestecu Devon, da bi nekaj pojedla. Ustavila sva se v baru Marcin’s, odložila kolesa in naju takoj po vstopu pozdravila ekipa petnajstih kolesarjev z glasnim vzklikom: “dobrodošla v kolesarsko mesto”. Presenečena in vesela, da se nama dobro dogaja že v prvih pol ure po vstopu v državo, se jim ob povabilu prisedeva kjer si izmenjujemo tiste klasične, vedno zanimive informacije. Medtem ko sva čakala na najino okusno lazanjo, sva pila pivo, poslušala debato kolesarjev in se kljub utrujenosti smehljala življenju, da je vse tako več kot lepo.
Ker se je bližal večer sva ekipo povprašala, kje v bližini je kakšno mesto kjer bi si lahko postavila šotor. Trish, punca srednjih let naju povabi, da si lahko šotor postaviva na njenem vrtu ob hiši, ki se je nahajala dve minuti stran od bara kjer smo sedeli. Seveda privoliva in že smo se znašli v domu prijazne neznanke, ki nama je imela res veliko za povedati. Ker se septembra s kolesom za nekaj tednov odpravlja na Islandijo, sva imela zanjo en cel kup koristnih informacij.

Grenlandija

Grenlandija

R0294676-01-1024x678

R0294671-01-1024x678

Naslednji dan, ko sva se sveža, skopana in vsa dišeča, odpravila po nakupih, je Przemek prejel mail od prijatelja s Poljske, s katerim se nista videla že nekaj let. Ta pravi, da je zasledil, da sva v Kanadi, da se tudi sam tam službeno nahaja, da naju spremlja in nama želi vso srečo na poti. Po nekem času tipkanja ugotovita, da smo le 15 minut narazen, zato smo se dogovorili za večerno srečanje. Kako srečna sta bila, da se po tolikih letih neuspešnega dogovarjanja za srečanje v rojstnem mestu, srečata daleč stran od doma v majnem kanadskem mestecu. Po obilni večerji in prijetnemu pogovoru smo se poslovili in se s Przemekom tik pred temo odpravila nedaleč stran od mesta, kjer sva preživela noč. Kljub upoštevanju vseh varnostnih opozoril, ki veljajo za kampiranje na divljem je bil prisoten nek neznani stah, ki je na vso srečo kmalu izginil.

Potovati s Przemekom je res nekaj najlepšega, saj ima vedno pripravljen načrt poti, tako da v vsakem trenutku veva kam iti, kje sva in občutek je res prijeten, varen in nekako domači. Kljub popolnoma neznananemu območju vedno vem kje sva in kam morava zaviti, a se z veseljem tudi izgubiva.

Cebula je obvezni del opreme.

Čebula je obvezni del opreme.

Tako sva naslednje jutro znašla na nekakšni stranski makedamski  cesti, kjer ni bilo hiš, le gozd z obeh strani in pa midva. Ponavadi kolesariva nekaj metrov narazen, a ker sva se znašla v naravnem habitatu nekaterih nama še nevidenih živalskih vrst, sem vztrajala, da si tokrat tistega prostora med nama ne želim privoščiti, saj sem v glavi imela predstavo, da nama bo kmalu pot prečkal kakšen grizli ali pa tista velika mačka, puma in si v takšnem primeru res nebi želela biti sama. Priznam, da začetki moje kanadske pustolovščine po tamkajšnji divjini niso bili tako zelo sproščeni a so se ti kmalu po vseh raziskavah in informacijah, ki sva jih dobila, obrnili na bolje, zato sem kmalu začela brez strahu uživati vse dneve pred nama in bolj kot so dnevi minevali, bolj sem ugotovila, da je zares teško srečati na primer medveda, še težje, da bi te ta morebiti napadel in da si ubistvu res želim videti kakšno to super veliko žival.

R0294751-01-1024x678

R0294902-01-1024x734

Pri izbiranju poti, ki jih želiva prekolesariti sva vedno izbirčna, saj si želiva biti stran od glavnih cest, na tistih stranskih lepših, bolj oddaljenih poteh, zato je na najinih načrtih asfaltnih poti res malo, veliko več je tistih gramoznih, gorskih poti. Na poti proti 300 kilometrov oddaljenemu mestu Hinton, kmalu pri izhodu iz mesta Devon, nekje na podeželju srečamo gospo, ki je pred hišo pakirala svoj veliki avtomobil. Povprašala sva jo za nekaj nasvetov ter kako je s potovanjem po stranskih podežljskih poteh. “Preveč je privatnih zemljišč, zato vama pot čez podeželje odsvetujem” pravi Sherry, ki se je ravno odpravljala na svoj prvi glasbeni festival ‘Wild Mountain Music Festival’, sedem kilometrov stran od mesta Hinton. Ker smo bili usmerjeni proti istemu mestu sva jo povprašala, če se ji lahko pridruživa in tako prišparava dva dni, ki bi jih drugače izgubila za dolgočasno kolesarjenje po zelo prometni avtocesti. Seveda privoli, počakava kakšnih pol ure, da konča s pakiranjem, vmes nama ponudi tuš in črešnje in že smo bili na poti.

R0294694-01-1024x678

R0294700-01-1024x678

R0294705-01-1024x678

R0294703-01-1024x678

Sherry, ki je prepotovala že skoraj cel svet in naju skupaj s kolesi prijazno sprejela v svoj avtomobil; ki je imela za povedati veliko pestrih zgodb iz svojega življenja naju je ob prihodu v večernih urah v mestece Hinton povabila na večerjo in nama ob poslavljanju zaželela vse dobro.

R0294707-02-1024x1427

S przemekom sva tisti dan kampirala v gozdu blizu mesta, saj je bilo že dokaj pozno, da bi se odpravila kam dlje, poleg tega pa obešanje hrane na drevo in pripravo vsega le vzame nekaj dodatnega časa.

R0294987-01-1024x678

R0294710-01-1024x678

Zaradi hladnega deževnega jutra sva poležavala v šotoru in v melodiji deževnih kapelj čakala, da ta preneha, da bi lahko spakirala šotor in se odpraviva pod kakšno streho, kjer bi počakala na kajbolj obetavnega. Pred hišico v gozdu, kjer sva čakala sta naju naju pozdravila starejša prostovoljca, mož in žena, ki sta v tistem času urejala kolesarkse proge v tamkajšnjem gozdu. Izmenjali smo si nekaj besed in že sva bila povabljena v njihov dom, nedaleč stran. Odklenala sta hišo, nama pokazala kje je kaj in se odpravila nazaj na delo. Kakšna prijaznost! Veliko kdo pravi, da vse to, ker potujeva s kolesom, ker sva umazana, mogoče utrujena a še vedno nasmejana. V teh prvih štirih kanadskih dneh sva imela vsak dan plačan kakšen obrok ali pa bila povabljena v domove prijaznih ljudi.
Je to ta prijaznost Kanadčanov o kateri so nama vsi pravili?

Maureen in Bil

Maureen in Bil

Najina gostitelja, upokojena učitelja, ki obožujeta Slovenijo in se tja vedno znova vračajo.

Najina gostitelja, upokojena učitelja, ki obožujeta Slovenijo in se tja vedno znova vračata.

Iz Hintona sva bila usmetjena proti Nacionalnem parku Jasper, mestu Jasperju in kasneje južneje proti Nacionalnem parku Banff. Celotna pot do mesta Banff je bila dolga nekaj več kot tristo kilometrov in ponujala osupljive razglede na Skalno Gorovje, ki se razteza čez Združene države, vse do Nove Mehike. Veš čas najine poti imava namen slediti gorovju in bova na višini tudi več kot tri tisoč metrov. Vsak dan na poti sva imela nekaj dežja, neviht in pa hladnih noči za katere se nisva pritoževala, saj je bilo vse tako mistično. Spoznala sva dosti kolesarjev, ki potujejo doli proti jugu, tako da smo se večkrat srečevali in spali v istem kampu ter si delili stroške nočitev.

Cesta Iz Jasperja do Banffa je bila ena izmed najlepših cest po kateri sva se kadarkoli peljala in jo priporočam vsem tistim, ki imate namen potovati v Kanado.
Na žalost vam ne znam opisati vseh občutkov, ki so me spremljali ob pogeldu na vse tiste živali v živo, ki so stale blizu mene in jih je pred tem bilo mogoče videti le v enciklopedijah ali v živalskih vrtih v katerem pa sem bila le enkrat, kot otrok in sreča, da se ne spomnem, saj si nekako ne predstavljam tistih žalostnih oči tam za ograjami pred katerimi stojijo ljudje s kamerami v roki …
Res ni nič ni lepšega kot videti vse te živali v njihovem naravnem okolju in tako je prišel dan, ko se nama je nasmehnila sreča, ko nama je pot prvič prečkal črni medved srednje velikosti, ki se za naju ob vsem tistem mamljivemu jagodičevju sploh ni zmenil.

R0294803-01-1024x678

R0294794-01-1024x678

R0294813-01-1024x678

R0294810-01-1024x820

 

Alvaro in Lucas, ki skupaj z ženo Alicio že lep čas potujejo po svetu.

Alvaro in Lucas, ki skupaj z ženo Alicio že lep čas potujejo po svetu.

R0294798-01-1024x678

V turističnem zelo obiskanem mestu Banff, od koder se začne najdaljša gorsko kolesarska trasa imenovana Great Divide, po kateri imava namen kolesariti, sva si vzela 3 dni za raziskovanje okolice, pranje oblačil in pa druženju s prijetnimi ljudmi.

Banff.

Banff.

Keith in njegova žena Leslie najina gostitelja v Banffu sta naju opozorila na vse mogoče nevarnosti in zaključila z dejstvom, da se na pot naj ne odpravljava brez spreja proti medvedom (ang. bear spray), saj naj bi jih v okolici bilo ogromno in se tako v primeru nevarnosti poskušala obvarovati. Seveda sva ga kupila in zanje odštela 45 ameriških dolarjev. V tistem času je odmevala tudi novica kolesarja, katerega je ubil črni medved, ko je ta v nacionalnem parku Glacier v Montani nedaleč stran od naju, peljal spust in se zaletel vanj. Tri dni po tem, ko sva začela najin Great Divide je v bližini trase bila napadena pohodnica, katero je rešil prijatelj ko je s sprejem napadel medveda.
Možnost, da te napade medved naj bi bila ravno takrat, ko medveda presenetiš ali pa se nahajaš nekje med materjo in mladički, zato sva bila previdna in predvsem veliko pela, ter jima dala vedeti, da sva tam nekje v bližini.

Najina super gostitelja.

Najina super gostitelja.

Kolesarjenje po Kanadi je bila čudovita izkušnja. Alberta, po kateri sva večino časa potovala in pa Britanska Kolumbija sta prelepi provinci in vsekakor vredni obiska, zato se bova tja še zagotovo vrnila. Nekaj tedni potovanja po Kanadi se je kmalu bližal konec in vse bližje sva bila Združenim državam Amerike, kjer bova preživela naslednje tri mesece, ko bova kolesarila skozi države Montana, Wyomning, Idaho, Colorado, Arizona, Nova Mehika in pa mogoče obiskala še kakšno, če bo le čas, saj imava vizo le do štiriindvajsetega oktobra.

R0294938-01-1024x678

R0294934-01-1024x678

R0294931-01-1024x678

R0294923-01-1024x678

3 thoughts on “Kanada

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s