Kako do brezplačnega prenočišča na Škotskem

Škotska je čudovita dežela, ki zaradi svojega prelesta privablja vedno več takšnih in drugačnih kolesarjev. Škotsko se da doživeti zelo poceni, če seveda potuješ peš ali s kolesom, spiš v šotoru in si hrano pripravljaš sam. Ker si na ta način prijazen do svoje denarnice si seveda za nagrado  privoščiš še nakup dobrega škotskega viskija brez katerega na Škotskem pač res ne gre. Kakšen požirek po napornem dnevu je zagotovo zaslužen. 😉
Pred samim potovanjem po Škotskem sva dobro načrtovala pot, ki jo želiva prevoziti ter si na najin garmin naložila mapo vseh planiranih tras in vseh zastonj prenočišč. Zastonj prenočišč?
Ker je vreme na Škotskem bolj muhasto, vetrovno in deževno je dobro poznati kakšno alternativo šotoru. Ena brezplačna alternativa temu je Bothy.

Kaj je Bothy?
Bothiji so zastonj prenočišča oziroma bolj zaklonišča za pohodnike in kolesarje. Dostop do teh je na voljo ljudem, ki se premikajo peš ali s kolesom, saj se ti vedno nahajajo nekje na divjem, stran od glavnih cest, kjer dostop z avtomobilom ni mogoč. Nič lepšega za nekoga, ki rad raziskuje gorske poti in ljubi mir. Vanj so dobrodošli vsi potrebni počitka. Kakšnih sto jih je v Veliki Britaniji in zanje skrbijo prostovoljci, tisti, ki se prijavijo preko spletne strani združenja MBA (ang. Mountain Bothies Association) in tisti, ki v njih preživijo noč, tako, da pustijo kakšno koristno stvar in seveda za seboj lepo pospravijo. To so preprosta zastonj zaklonišča v oddaljenih predelih države, ki jih vzdržuje združenje MBA, katero je bilo ustanovljeno že leta 1965. V njih ni udobja niti stranišč, zato se ravnaš enako kot bi kampiral, le da za razliko od polivinila tukaj spiš med prijetnimi kamnitimi in lesenimi stenami.

Mapo vseh bothijev najdeš tukaj. Za garmin mapo z bothiji, ki sva jo naredila sama pa naju pred svojim odhodom kontaktiraj in ti jo z veseljem pošljeva.

Warmshowers
Ko se s hribov spustiš v dolino pa lahko koristiš drugo brezplačno alternativo šotoru. Ta se imenuje Warmshowers in deluje podobno, kot Couchsurfing (gostoljubna skupnost ponudnikov prenočišč, ki v svoj dom brezplačno sprejemajo popotnike z vsega sveta), le da so tukaj ponudniki prenočišč potujoči kolesarji. Na Škotskem jih je kar nekaj. Za nočitve se dogovarjaš s ponudnikom, ki ga najdeš na spletni strani. Po navadi ti odgovorijo kar hitro a je še bolje, če se za nočitev dogovoriš preko telefona. Najine izkušnje z Warmshowers so odlične in se nekaj malo razlikujejo od izkušenj z Couchsurfingom. Tukaj imaš na voljo poleg vsega kar ponuja Couchsurfing še mir, ki pa je resnično vreden vsega. To pomeni, da te gostitelj brez slabe vesti pusti, da počivaš in urejaš svoje stvari medtem, ko te Couchsurfing gostitelj veliko sprašuje ter vabi povsod, da seveda čim več vidiš in doživiš, kar je seveda super. A, ko po nekaj dnevnem gorskem kolesarjenju greš s sedeža svojega kolesa si ta mir in počitek več kot zaželiš. Druženje in večerni pogovori, okušanje lokalne hrane pa so tudi tukaj pri Warmshowerju zelo pogoste.

Sprejmeš povabilo neznanca, ki te povabi v svoj dom.
Brez panike prosim. 🙂 Nešteto krat se nama je že zgodilo, da naju je nekdo, ki naju je opazil vsa umazana, morebiti premočena in definitivno smrdeča povabil v svoj dom, kjer sva z veseljem privolila in se prepustila razvajanju gostiteljeve prijaznosti. Kaj si želiva za večerjo in katere pive rada pijeva so naju tudi že vprašali! Pa tut super darila sva že dobila. Reci da, brez strahu. 🙂

Pa še sladoled ti plačajo 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s